Bio Based Anti-Corrosion Coating

Udfordring

Det er ingen hemmelighed, at malingsindustrien er hårdt trængt globalt, hvad angår miljø og mennesker. Derfor er der stor fokus på at fremstille og udvikle biobaserede malinger, hvor brug af bæredygtige råvarer er en væsentlig parameter. Fremtiden byder på begrænset adgang til råvarer baseret på fossile råstoffer og ønsket om at være drivende i udfasningen af disse åbner op for store markeder. Derfor er det nødvendigt, at lave et paradigmeskift fra de nuværende malingstyper for blandt andet at begrænse opløsningsmidler samt tage hensyn til CO2- udledning. 

Idé til løsning

Dan Blue Coating 48 (DBC48) er et afprøvet anti-korrosionsprodukt (termocoating,) som er udviklet til pålægning på metal for at forhindre korrosion. Produktet er baseret på linolie og uden tilsætning af opløsningsmidler og er derfor et meget bæredygtig og miljøvenligt produkt. Produktet har ingen restriktioner ved pålægning og transport. Recepturen ejes af Unique Consult.

Linoliefernis har traditionelt været brugt til korrosionsbeskyttelse af smedejern, såkaldt Linoliebrænding1. Virkningsmekanismen er her at linolien lægger sig som en vandafvisende, salt og ilt-afvisende membran, samme virkningsmekanisme som epoxymaling (som oftest bruges som rustbeskyttelse).

Idet DBC48 indeholder sikkativer, så som bly og kobolt etc. ønsker man at udvikle en 2. generation af produktet, nemlig DBC 24. Det nyudviklede produkt skal være uden tungmetaller og samtidig have samme eller bedre korrosionsegenskaber og med nedsat tørretid mindre end 24 timer, hvor normen er 48 timer. Målgruppen i dag til denne type produkt er: Martime miljøer (kolde og varme rør + skibe)

Problemløsere

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet: Har nøglekompetencer inden for: Udvikling af nye kemiske produkter, kundetilpasset testsetup, kemiske og fysiske analyser, dimensionering og opskalering til pilotskala.

Unique Consult: Har baggrund som ingeniør med kompetencer inden for produktudvikling i firmaer som NKT A/S – Grundfos A/S- B&O Medicom A/S.

Farvefabrikken Skovgaard & Frydensberg Aps: Ekspertise i fremstilling af linolie samt substitution af sikkativer